Varianter av bingo

Det finns olika varianter av bingo, därför skiljer sig också bingoreglerna lite från varandra. Eftersom bingo är så pass enkelt att lära sig, spelar det ingen roll vilken variant du lär dig först.

Bingoregler i klassisk bingo

Det som vi kallar för klassisk bingo är den bingoversion som spelas i våra bingohallar, men också på de flesta ställen online. Varje bingobricka har 25 nummer, mellan 1 och 75. Spelet pågår så länge ingen får bingo, det vill säga fem nummer i rad, vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Det finns också bingospel där man bestämmer att spelet pågår under ett visst antal rop, vilket betyder att fler har chans att vinna.

Bingoregler i amerikansk bingo

Den här versionen är mycket lik den klassiska. Bingobrickan ser likadan ut, förutom på en punkt: den ruta i mitten som i klassisk bingo är blank, är i amerikansk bingo redan ikryssad. Vinster i amerikansk bingo blir därmed lite annorlunda, då du kan vinna genom att ha kryss i alla fyra hörnen, eller genom att du får ett förutbestämt mönster. Du kan naturligtvis även vinna på de klassiska sätten, diagonalt, vågrätt och lodrätt.

Övriga versioner av bingo

Variantbingo har du säkert hört talas om, då det är mycket vanligt online. I variantbingo stannar man inte vid en omgång per bricka, istället spelar man hela 5 omgångar, så att chansen för vinst ska bli större. Får en spelare bingo på en bricka, så går spelaren över till nästa bricka och då måste han eller hon få två rader, nästa gång tre rader och så vidare. I sista omgången ska du få en hel bingobricka ifylld, alla fem rader. Mönsterbingo påminner om amerikansk bingo, då du ska få ett visst mönster på brickan. Mönstret finns redan markerat på bingobrickan.